Hoe kan ik een DBA check doen?

Er zijn veel partijen die een DBA check kunnen doen. In dit artikel leggen we uit hoe je dit kunt doen en wat je kunt verwachten.

Vanaf 1 januari 2025 wordt de wet DBA strenger gehandhaafd. Dit betekent dat de Belastingdienst stricter gaat controleren of iedereen zich aan de DBA-wetgeving houdt. Dit artikel legt uit wat er gaat veranderen en wat dit betekent voor zzp'ers en opdrachtgevers.

Wat is de DBA wetgeving?

De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is in 2016 ingevoerd om schijnzelfstandigheid tegen te gaan en duidelijkheid te scheppen over arbeidsrelaties tussen opdrachtgevers en zzp'ers. Het doel van de wet is om te voorkomen dat zzp'ers in feite als werknemers functioneren zonder de bijbehorende rechten en bescherming.

Hoe kan ik aan de DBA wetgeving voldoen?

Uiteindelijk gaat het er om dat het voor de belastingdienst duidelijk is, dat een ZZP'er echt zelfstandig werkt. Belangrijke factoren die hierbij van belang zijn:

  • De mate van zeggenschap over het werk
  • De mogelijkheid om opdrachten te weigeren
  • Of er sprake is van ondernemerschap

Om te voorkomen dat je in de valkuil van schijnzelfstandigheid trapt, is het cruciaal om als zzp'er daadwerkelijk zelfstandig te opereren.

Tegelijkertijd is het natuurlijk moeilijk voor de belastingdienst om alles te controleren. Daarom zullen ze snel kijken naar de overeenkomst die tussen de ZZP'er en de opdrachtgever is gemaakt. Daarom is het cruciaal dat deze overeenkomst goed is opgesteld.

Welke partijen kunnen een DBA check doen?

Er zijn verschillende organisaties die helpen bij het voldoen aan de DBA wetgeving.

DBACheck

Uiteraard kunnen wij van DBACheck je helpen bij het controleren of je aan de DBA wetgeving voldoet. We controleren de overeenkomst die is gesloten tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Maar zullen ook kijken naar de daadwerkelijke uitvoering van de opdracht. Neem vrijblijvend contact met ons op om hier meer informatie over te krijgen.

Alfa

Alfa is een accountants en adviesbureau die ook een DBA check kunnen doen. Hoewel zij niet volledig gespecialiseerd zijn in de DBA wetgeving, kunnen zij ook een check uitvoeren. link

Grant Thornton

Grant Thornton is een internationaal accountants- en adviesbureau. Zij bieden ook een DBA check service aan.

Wyzer

Wyzer is een platform dat zich specialiseert in het helpen van zzp'ers en kleine bedrijven. Zij bieden ook een DBA check service aan, dat dus alleen gefocust is op de opdrachtnemer.

Benieuwd naar welke DBA check je nodig hebt? Neem vrijblijvend contact met ons op om hier meer informatie over te krijgen.