In 2025 wordt de DBA wetgeving strenger gehandhaafd. Lees het hier.

Vanaf 1 januari 2025 komt er een einde aan het handhavingsmoratorium. Dit betekent dat de Belastingdienst strenger gaat controleren of iedereen zich aan de DBA-wetgeving houdt. Dit artikel legt uit wat er gaat veranderen en wat dit betekent voor zzp'ers en opdrachtgevers.

Definitie en relevantie van schijnzelfstandigheid

Schijnzelfstandigheid is een probleem waarbij een zzp'er eigenlijk als werknemer werkt, maar zich voordoet als zelfstandige. Dit is belangrijk omdat het grote gevolgen kan hebben voor zowel de zzp'er als de opdrachtgever. Het maakt de werkrelatie ingewikkeld en brengt risico's met zich mee op het gebied van belastingen en wetten. Vanaf 1 januari 2025 komen er nieuwe regels. Het is daarom heel belangrijk om goed te weten wat er gaat veranderen. Zo kun je de juiste stappen nemen om aan de nieuwe eisen te voldoen. In dit artikel leggen we uit wat schijnzelfstandigheid precies is en waarom het zo belangrijk is om hier aandacht aan te besteden.

Belangrijke Wijzigingen in 2025

Opheffing van het Handhavingsmoratorium

De DBA wetgeving 2025 brengt grote veranderingen met zich mee. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer streng controleren op schijnzelfstandigheid. Dit heet ook wel striktere handhaving DBA. Het betekent dat de Belastingdienst weer boetes kan geven als regels niet worden gevolgd. Ze kijken dan of zzp'ers echt zelfstandig werken of eigenlijk in loondienst zijn. Dit is een grote verandering ten opzichte van de jaren daarvoor. Toen werd er minder streng gecontroleerd op deze regels.

Strengere Controles

De Belastingdienst gaat vanaf 2025 veel strenger controleren. Ze kijken dan goed of een zzp'er echt zelfstandig werkt of eigenlijk een werknemer is. Als de regels niet worden gevolgd, kan de Belastingdienst geld terugvragen of boetes geven. Dit kan gebeuren bij zowel de zzp'er als de opdrachtgever. Het is daarom heel belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regels. Zo voorkom je problemen met de Belastingdienst.

Criteria voor Echte Zelfstandigheid

Om te voorkomen dat je als schijnzelfstandige wordt gezien, zijn er een aantal belangrijke punten. Ten eerste is het goed om voor meerdere opdrachtgevers te werken. Ten tweede moet je zelf kunnen beslissen hoe je je werk doet, zonder dat iemand je steeds vertelt wat je moet doen. Ten derde is het belangrijk dat je je eigen spullen gebruikt voor je werk, zoals gereedschap of een computer. Als je aan deze punten voldoet, is de kans groter dat je als echte zelfstandige wordt gezien. Het is slim om hier goed op te letten bij het aannemen van opdrachten.

Overgangsperiode

Er komt een overgangsperiode van een jaar. In deze tijd krijgen opdrachtgevers geen boete als ze kunnen laten zien dat ze bezig zijn schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Dit geeft bedrijven de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe regels. Ook blijven bestaande modelovereenkomsten DBA nog geldig tot ze aflopen. Dit betekent dat je nog even de tijd hebt om je voor te bereiden op de nieuwe situatie. Het is wel verstandig om nu al na te denken over hoe je aan de nieuwe regels gaat voldoen.

Gevolgen van Schijnzelfstandigheid

Als de Belastingdienst vindt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, kunnen er grote gevolgen zijn. Ze kunnen tot vijf jaar terug geld terugvragen. Ook kan een zzp'er opeens als werknemer worden gezien. Dit betekent dat er ineens veel meer belasting betaald moet worden. Ook kunnen er andere verplichtingen komen, zoals het betalen van sociale premies. Dit kan voor zowel de zzp'er als de opdrachtgever veel geld kosten. Het is daarom heel belangrijk om schijnzelfstandigheid te voorkomen.

Minimumtarief

Er komt ook een minimumtarief zzp 2025. Dit tarief wordt waarschijnlijk ongeveer €33,- per uur, zonder BTW. Als een zzp'er minder verdient dan dit bedrag, moet bewezen worden dat het geen gewone baan is. Dit kan lastig zijn. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over je uurtarief. Zorg dat je genoeg verdient om als echte zelfstandige gezien te worden.

Handhaving door de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025

Naheffingen en Boetes

De Belastingdienst kan vanaf 1 januari 2025 geld terugvragen als ze vinden dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. Dit kunnen ze doen tijdens gewone controles. Ze kunnen zelfs geld terugvragen over de tijd vanaf 1 januari 2025. Dit betekent dat je ook voor oude opdrachten (wel pas voor projecten vanaf 1 januari 2025) nog problemen kunt krijgen. Het is daarom belangrijk om vanaf het begin goed op te letten en de regels te volgen.

Aanwijzingen en Correctieverplichtingen

Als de Belastingdienst denkt dat er iets niet klopt, maar je hebt het niet expres gedaan, krijg je eerst tips om het te verbeteren. Je krijgt dan meestal drie maanden de tijd om deze tips op te volgen. Als je dat niet doet, kan de Belastingdienst je dwingen om het te veranderen. Dit heet een correctieverplichting. Het is dus belangrijk om goed te luisteren naar de tips van de Belastingdienst en snel actie te ondernemen.

Geen Nieuwe Modelovereenkomsten

De Belastingdienst gaat geen nieuwe modelovereenkomsten meer goedkeuren. Oude overeenkomsten die al goedgekeurd zijn, blijven geldig tot ze aflopen. Maar let op: ze geven alleen zekerheid als je ook echt werkt zoals in de overeenkomst staat. Het is dus niet genoeg om alleen een goede overeenkomst te hebben. Je moet er ook naar handelen in de praktijk.

Informatie en Praktische Hulp

De Belastingdienst gaat zzp'ers en opdrachtgevers helpen om zich voor te bereiden op de nieuwe regels. Ze gaan informatie geven via bijeenkomsten, online presentaties en gesprekken met bedrijven. Ook blijven ze praten met organisaties die opkomen voor zzp'ers en bedrijven. Zo willen ze ervoor zorgen dat iedereen goed voorbereid is op de nieuwe situatie. Het is slim om gebruik te maken van deze hulp om problemen te voorkomen.

Gevolgen van Schijnzelfstandigheid voor Bedrijven

Fiscale Gevolgen

Bedrijven kunnen in de problemen komen als de Belastingdienst vindt dat een zzp'er eigenlijk een werknemer is. Ze moeten dan misschien ineens veel belasting en premies betalen. Dit kan gaan over loonbelasting en sociale premies. Bovenop dit bedrag kunnen ze ook nog een boete krijgen. Deze boetes zijn bedoeld om bedrijven te ontmoedigen om de regels te omzeilen. Het kan dus heel duur worden voor bedrijven als ze niet oppassen.

Juridische Implicaties

Als een zzp'er eigenlijk een werknemer blijkt te zijn, kan dit ook juridische gevolgen hebben. De zzp'er kan dan bijvoorbeeld recht hebben op loon, ook als hij ziek is. Ook kan hij recht hebben op een vergoeding als de samenwerking stopt. Daarnaast kan hij misschien aanspraak maken op pensioen. Dit kan allemaal veel geld kosten voor het bedrijf. Het is daarom belangrijk om de werkrelatie goed te regelen vanaf het begin.

Verantwoordelijkheid voor Opdrachtgevers

Opdrachtgevers verantwoordelijkheid DBA wordt groter. Bedrijven moeten er zelf voor zorgen dat ze de werkrelatie met zzp'ers goed regelen. Ze moeten duidelijke contracten maken. Ook kunnen ze de webmodule van de Belastingdienst gebruiken om te checken of iemand echt als zzp'er kan werken. Door dit goed te doen, kunnen ze veel problemen voorkomen. Het is dus belangrijk dat bedrijven hier aandacht aan besteden.

Arbeidsmarkt Implicaties

Door de strengere regels kunnen sommige bedrijven besluiten om minder zzp'ers in te huren. Ze zijn bang voor boetes en naheffingen. Maar veel bedrijven zullen toch zzp'ers blijven inhuren. Zzp'ers zijn namelijk flexibel en hebben vaak speciale kennis. Bedrijven moeten wel goed opletten dat ze de regels volgen. Zo kunnen ze blijven profiteren van de voordelen van zzp'ers, zonder in de problemen te komen.

Tips voor ZZP'ers en Opdrachtgevers

Criteria van de Belastingdienst

De Belastingdienst kijkt naar een aantal dingen om te bepalen of iemand echt zelfstandig is. Ze kijken bijvoorbeeld of je voor meerdere opdrachtgevers werkt. Ook is het belangrijk dat je zelf kunt bepalen hoe hoog je tarief is en wanneer je werkt. Daarnaast mogen ze je niet behandelen alsof je een gewone werknemer bent. Het is slim om hier rekening mee te houden in je werk als zzp'er. Zo voorkom je problemen met de Belastingdienst.

Contracten en Werkpraktijken

Zorg dat je contracten duidelijk laten zien dat je als zelfstandige werkt. Maar let op: het gaat niet alleen om wat er op papier staat. Je moet in de praktijk ook echt zo werken. Zorg dus dat je contract past bij hoe je echt werkt. Bespreek dit goed met je opdrachtgever. Zo voorkom je misverstanden en problemen later.

Praktische Hulp en Informatie

De Belastingdienst gaat veel informatie geven over de nieuwe regels. Ze gaan online presentaties geven en praten met verschillende sectoren. Maak hier gebruik van. Zo krijg je goede informatie over wat er gaat veranderen en hoe je je kunt voorbereiden. Dit kan je helpen om problemen te voorkomen.

Geen Modelovereenkomsten

De Belastingdienst gaat geen nieuwe modelovereenkomsten meer goedkeuren. Ze vinden dat deze geen zekerheid kunnen geven over of iemand echt zelfstandig werkt. Oude modelovereenkomsten blijven nog wel geldig tot ze aflopen. Maar let op: ze geven alleen zekerheid als je ook echt zo werkt als in de overeenkomst staat. Het is dus belangrijk om goed na te denken over hoe je je werk inricht.

Ondersteuning en Hulpbronnen

Voor zzp'ers en opdrachtgevers die zich moeten voorbereiden op de nieuwe regels vanaf 1 januari 2025, zijn er verschillende manieren om hulp te krijgen:

Hulpmodule van het Ministerie

Er is een speciale hulpmodule op de website van de Belastingdienst. Deze kan je helpen om te bepalen of je werk als loondienst of als zelfstandig werk telt. Het is slim om deze module te gebruiken. Zo kun je checken of jouw situatie voldoet aan de regels.

Samenwerking met Koepel- en Brancheorganisaties

De Belastingdienst blijft praten met organisaties die opkomen voor zzp'ers en bedrijven. Ook praten ze met mensen die helpen bij belastingzaken. Ze doen dit om zoveel mogelijk hulp te bieden en om mensen gerust te stellen. Het kan handig zijn om contact op te nemen met zo'n organisatie als je vragen hebt.

Tips en Richtlijnen

Er zijn veel tips beschikbaar om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Bijvoorbeeld: praat goed met je opdrachtgever over je werkrelatie, probeer voor meerdere opdrachtgevers te werken, en zorg dat je administratie goed op orde is. Door deze tips te volgen, kun je veel problemen voorkomen.

Door gebruik te maken van deze hulp en tips kunnen zzp'ers en opdrachtgevers zich goed voorbereiden op de strengere controles vanaf 1 januari 2025. Het is belangrijk om hier op tijd mee te beginnen. Zo voorkom je problemen en kun je met vertrouwen blijven werken als zzp'er of met zzp'ers blijven samenwerken.

Veelgestelde vragen

Schijnzelfstandigheid is een situatie waarin een zzp'er in feite als werknemer werkt, maar zich voordoet als zelfstandig ondernemer. Dit kan leiden tot fiscale en juridische problemen.

De nieuwe DBA is al van kracht, maar gaat worden gehandhaafd vanaf 1 januari 2025. Vanaf die datum zal de Belastingdienst strenger handhaven op schijnzelfstandigheid.

Het verwachte minimumtarief voor zzp'ers in 2025 is ongeveer €33,- per uur, exclusief BTW. Als een zzp'er minder verdient, moet worden aangetoond dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst.

Bedrijven riskeren naheffingen voor loonbelasting en sociale premies, boetes, en mogelijk juridische claims van zzp'ers voor werknemersrechten als er sprake is van schijnzelfstandigheid.

U kunt dit aantonen door voor meerdere opdrachtgevers te werken, zelf uw tarieven en werktijden te bepalen, en uw eigen materialen en gereedschappen te gebruiken. Neem contact op met ons voor de check.

De Wet VBAR (Voorkoming Bewuste Arbeidsrelatie) is een nieuwe wet die in ontwikkeling is om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. De exacte details zijn nog niet bekend.

De Belastingdienst zal geen nieuwe modelovereenkomsten meer goedkeuren na 2025. Bestaande goedgekeurde modelovereenkomsten blijven geldig tot hun einddatum.

De fiscale gevolgen kunnen inhouden dat zzp'ers met terugwerkende kracht als werknemer worden behandeld, wat kan leiden tot naheffingen van loonbelasting en sociale premies.

U kunt zich voorbereiden door uw werkrelaties te evalueren, contracten aan te passen, gebruik te maken van de webmodule van de Belastingdienst, en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

Opdrachtgevers zijn verantwoordelijk voor het correct classificeren van arbeidsrelaties. Ze moeten zorgen voor duidelijke contracten en kunnen aansprakelijk worden gesteld voor schijnzelfstandigheid.